sobota 26. srpna 2017

Americký Death note si dělá z originálu srandu


Co se týče amerických adaptací anime, tak většinou nemám vůbec žádné očekávání. Zaprvé proto, že nechci být zklamaný, zadruhé se skoro žádná americká adaptace nepovedla. Výjimkou snad může být "Ghost in the shell", který originální materiál poměrně uctil, ale stále to byl jen průměr oproti anime. Tak pojďme zjistit, co všechno bylo na filmu špatně z mého pohledu.
Upozorňuji, že recenze může obsahovat lehké spoilery. Ale pokud jste viděli originální zápisník, tak vám to nemusí vadit.




V prvé řadě musím zmínit, že formát filmu tomu hodně uškodil. Pokud by se Netflix rozhodl pro seriál, tak by se s tím dalo více pracovat. Tímhle způsobem museli narvat neuvěřitelně komplexní příběh do  stominutové stopáže, což pro Death note určitě nestačí. I Japonská live-action adaptace musela být rozdělena na dva filmy, které měly ještě k tomu více jak dvě hodiny. Díky tomuto faktoru je film neuvěřitelně uspěchaný a scénáristi tomu museli uzpůsobit situace v příběhu, které pak působí neuvěřitelně hloupě.

Co bylo asi největší zklamání je kompletní změna charakteru většiny postav. Hlavní postava Light Turner (Yagami totiž není moc americký) je inteligentní teenager, který dělá spolužákům úkoly za peníze. Tohle není nijak závratný odklon od původního materiálu, ale problém začne ve chvíli, kdy začne očumovat roztleskávačky. Lighta nikdy holky nezajímaly a i Misu v původním materiálu pouze využíval ve svůj prospěch. Při očumování roztleskávaček vedle Lighta přistane Death note a on si ho vezme, aniž by věděl, o co vlastně jde. Jeho schopnosti si už vyzkouší po pár minutách, kdy je po škole a vidí venku šikanistu, který obtěžuje nevinnou dívku. Aby napsal jeho jméno do zápisníku mu pomáhá Ryuk, který je sice perfektně zahraný, ale jeho charakter také vůbec neodpovídá. V originále se chtěl Ryuk jen bavit a nikdy Lighta do ničeho netlačil. V tomhle filmu ho naopak navádí, aby někoho sejmul, což má nejspíš implikovat, že Ryuk je vlastně zlý démon, který nevinného Lighta ovlivnil.

Lighta Turnera na druhou stranu z velké části řídí jeho penis a existenci Death notu vyzradí roztleskávačce jménem Mia (Misa) zhruba v prvních dvaceti minutách filmu. Mia, která na Lighta dřív házela úplnej bobek zvlhne pod představou, že má přítele sériového vraha zločinců, takže se s ním dá hned dohromady. Light si vrzne asi v první půlhodině filmu. Typická Amerika.

Mezitím se na scénu dostává černý L, který schytal poměrně velkou kritiku ještě před vydáním filmu. Paradoxně je to jedna z těch lépe zahraných rolí a jeho charakter aspoň z poloviny vystihli. Ovšem hned v začátku jeho objevení nesedí pár zásadních věcí, což je, že L bezproblému vystupuje na veřejnosti před hromadou lidí a má proslov, jak Kiru sejme. To sice v anime bylo také, ale L se v té chvíli schovával v naprosté anonymitě a ještě s měničem hlasu, jelikož v té chvíli nevěděl jak Kira zabíjí. Ve filmu to nějak vytušil a řekl si, že to hnedka riskne. To je ale náhoda, že to zrovna vyšlo.

Zbytek filmu už je vycpaný jen kecama policistů s L, zbytečnou romancí mezi Lightem a Miou a nesmyslnou zápletkou se zjišťováním jména L. Určitě si všichni pamatujete Watariho z anime. No ve filmu Lightovi stačilo napsat "Watari" do zápisníku smrti a hned nad ním měl kontrolu a mohl ho potom poslat pod kytky. Kam se podělo to, že Watari není ani pravé jméno a do zápisníku musíš psát jméno celé, je záhada. To tam rovnou mohl napsat "L" a zápisník by si poradil. Opravdu WTF?

A to, že Light v podstatě L hnedka nepřímo oznámil, že je Kira první moment co se potkali je opravdu na uváženou. Lightova inteligence klesá k bodu ledu každou chvilku filmu a nezachrání to ani poslední ojeb co měl na konci. Byl už to po těch předchozích událostech výstřel do prázdna.

Z Mii se vyklubala úplná svině a jeji charakter odpovídal Mise z anime asi tak stejně jako by prošla transplantací mozku.

Tento film byla opravdová katastrofa. Režisér se rozhodl si s původním materiálem dokonale vytřít prdel a ještě se poplácat po rameni. Tenhle film připomíná spíš parodii než originál. Jediné světlé chvíle byly s Williamem Dafoe, který odvedl jako Ryuk perfektní výkon, i když charakter z půlky neodpovídal. Ovšem to už je věc scénáristů. Ostatní herci byly spíše vtipní. Místy to vypadalo jako studentský film nějakých teenagerů, co viděli jeden díl Death Notu. Pokud jste viděli anime nebo i jenom japonské Live-action, tak budete určitě zklamaní. Pokud jste neviděli ani jedno, tak i tak si myslím, že vám film přijde velice průměrný díky absenci dobrých herců a komplexnější zápletky. Američanům se povedlo udělat z mistrovského díla generic teenage detektivní horor.
Tuhle recenzi jsem musel napsat hned den po shlédnutí filmu, protože si nemyslím, že si déle budu ten film pamatovat. Nebyl tam žádný moment, který by stál za zapamatování.

Dávám 1/10 za Ryuka.

1 komentář:

  1. Za tuhle recenzi jsem rád, měl jsem v plánu se kouknout. Napadlo mě to kvůli již zmíněnému Ghost in the shell. Po přečtení recenze jsem zjistil že to je takové jako jsem si na poprvé myslel.

    OdpovědětVymazat